Dronning Ingrids Forskerpris
Cv
International erfaring
Forskning
Forskningspriser

Kjeld Søballe modtager Dronning Ingrids Forskerpris
Offentliggjort i Dagens Medicin, 13-10-2009

Kjeld Søballe fra Århus Universitetshospital har fået Dronning Ingrids Forskerpris for sit arbejde inden for hoftekirurgien,

Professor og ortopædkirurg Kjeld Søballe blev i går den 12. oktober belønnet med Dronning Ingrids Forskerpris på Amalienborg.

Prisen uddeles hvert år, og overrækkes af Gigtforeningens protektor Hendes Majestæt Dronningen, som har videreført sin moder Dronning Ingrids store engagement i gigtsagen.

Kjeld Søballe modtog prisen for sit arbejde med fiksering af kunstige led, som mange danskere får i dag, når de fx får ”et nyt knæ” eller ”en ny hofte”. Han har opnået fantastiske resultater med at fastgøre kunstige led til knoglevævet, så det holder bedre over tid.

Kjeld Søballe har også opfundet et helt nyt redskab i hoftekirurgien kaldet Søballes instrument. Det kan måle hofteskålens vinkel i forhold til lårbenet og dermed erstatte en bøvlet røntgenundersøgelse under en hofteoperationen.

Kristian Steengaard-Petersen, som er formand for Gigtforeningens Forskningsråd, begrundede bl.a. valget af prismodtager med, at der er tale om en internationalt anerkendt forskning af stor betydning for at udvikle endnu bedre ledproteser og endnu bedre teknikker til indoperation af disse.

Kjeld Søballe opererer hvert år ca. 100 unge mennesker med medfødt hoftedysplasi, som har smerter fra begyndende slidgigt i hofteleddet. Ved at rotere deres hofteskål til den rigtige position, kan han forhindre eller forebygge, at deres slidgigt bliver værre, og dermed give dem bedre mulighed for at leve et normalt liv.

Gigtforeningen har støttet Kjeld Søballes forsknings massivt i flere år og er begejstret over de gode resultater. Forskerprisen, som er på 100.000 kr., blev første gang uddelt for 31 år siden for at markere, at Dronning Ingrid da havde været protektor for Gigtforeningen i 25 år.

Den er dog stadig lige aktuel, for der er ca. 700.000 danskere, der lever med en gigtsygdom, og derfor er der hele tiden brug for nye opdagelser, som kan mindske generne fra gigten.
 
 
Hoftekirurg Kjeld Søballe    Tlf.: (+ 45) 89 49 74 25    mob.: (+45) 20 62 04 45    E-mail: kjeld@soballe.com Powered by SimpleNet CMS